Wie wil dat nu niet? Schilderen als ol’ Pablo! Ik zag de video How to paint like Pablo Picasso (Cubism) voorbijkomen op Youtube. Meestal negeer ik dit soort aanbevelingen omdat er erg veel rommel tussen de schilder-instructievideo’s zit. Er zijn bijvoorbeeld tientallen ‘how to paint like Mondrian’-video’s die de plank helemaal misslaan omdat ze helemaal niets met Mondriaans werk van doen hebben (op het gebruik van de primaire kleuren na, misschien). Je leert niets over compositie, materiaalgebruik of technieken van een schilder. Juist waar ik in geïnteresseerd ben.

Maar deze video was afkomstig van het MoMA (Museum of Modern Art – in New York), dus dat zag er veelbelovend uit. En inderdaad, als het onderwerp je interesseert, is dit echt een aanrader. Corey D’Augustine is conservator bij het MoMA maar ook kunstschilder en docent en legt in detail uit hoe je een kubistisch schilderij maakt in de stijl van Pablo Picasso en Georges Braque.

Ik heb inmiddels nog een paar andere video’s van D’Augustine/MoMA bekeken en die zijn allemaal erg de moeite waard. Ben me daardoor maar eens in het werk van de ‘New York School’ gaan verdiepen.