Het is al zo’n 8 jaar oud, maar dit boekje kwam pas vorig jaar op mijn pad. Ik had een podcast beluisterd waarin de lijzig pratende Texaanse schrijver werd geïnterviewd: Austin Kleon. Zijn boek: Steal Like an Artist. Lekkere catchy titel, met een minstens zo catchy (clickbait-achtige) ondertitel: 10 Things Nobody Told You About Being Creative. Dat willen wij ploeterende artistiekelingen wel weten, toch?

Eén van de dingen (waar ook de titel naar verwijst) die me het meest aansprak: “Nothing is original”. Kleon citeert o.a. Pablo Picasso, David Bowie, Jim Jarmusch en Mark Twain. Allen hebben een vergelijkbare boodschap, die volgens mij op het volgende neerkomt.

Als je probeert volslagen origineel te zijn, zit dat je creativiteit alleen maar in de weg. Besef je dat alle creatieve uitingen voortbouwen op wat er eerder was. Het ‘stelen’ uit de titel hoef je niet letterlijk te nemen. Maar wees niet bang om dingen die je gaaf, interessant, fantastisch etc. vindt, te ‘nemen’ en er je eigen ding aan toe te voegen. Je hoeft niet tot frustrerends toe je best te doen om origineel te zijn. Ik moest ook meteen denken aan een citaat van een van mijn favoriete ‘kunstenaars’ dat hier perfect op aansluit en het mooi bondig formuleert:

Absorb what is useful, discard what is not and add what is specifically your own

– Bruce Lee

Wat mij verder nog bezighield was Kleons advies om toch vooral te gaan bloggen. Waarom moeten kunstenaar en andere creatives een blog bijhouden? Volgens Austin Kleon:

  • do good work and share it with others
  • invite others to wonder with you
  • find people who love the same things as you and connect with them. Share things with them.
  • share a handy tip you’ve discovered while working
  • share a link to an interesting article

en…

  • mention a good book you’re reading

Oké dan: Steal Like an Artist.