Een boekomslag ontworpen voor een nieuw ebook over koffie. De opdracht was een aantrekkelijk omslag te maken, een waardoor je zin kreeg in een kop koffie. Maar het moest ook de uitstraling hebben van een handleiding.

Ik heb verschillende stockfoto’s geprobeerd van cappuccino’s en lattes, maar was daar niet tevreden over. Uiteindelijk heb ik een illustratie uit het boek gekozen en die verder gestileerd door alle kleuren om te zetten naar wit en er een wit silhouet van te maken. Dat kwam goed uit, want de hoofdrolspeler in dit boekje is dit specifieke koffiepotje.

De achtergrond moest bruin. Koffiebruin. Maar wat is koffiebruin? De kleur van zwarte koffie? Of mag er een scheut melk doorheen? En hoeveel melk dan? Ik heb van alle bruintinten geprobeerd, maar alles bleef er wat vlak uitzien.
Ook geprobeerd: close-ups van koffie in een kop (van bovenaf). Vaak te donker (zwarte koffie) of een beetje ‘viezig’. Een achtergrond van gebrande koffiebonen was weer wat te druk.

Uiteindelijk heb ik een texture gevonden (‘brown paper’, hoewel ik het er niet heel papier-achtig uit vind zien) wat ik heel geschikt vond. Door een soort van vignettering toe te passen (de achtergrond naar de hoeken toe donkerder te maken) lijkt het koffiepotje een klein beetje in de spotlight te staan. En in combinatie met de slagschaduw van het silhouet lijkt het potje iets naar voren te komen.