Een vintage ontwerp, uitgevoerd in ‘modern’ materiaal.

Deze tv-kast is gemaakt van restjes underlayment (18 mm Chiliplex-multiplex) die ik nog had liggen. De tv en de luidsprekers (Audioengine A5) had ik al, dus daar moest de kast voor op maat gemaakt worden. En de bestaande apparatuur (een Cisco decoder/recorder en een Pioneer dvd-speler) moest er uiteraard ook in passen.

Het ontwerp is gebaseerd op het design van Scandinavische jaren-zestig-kasten. De pootjes maken dezelfde hoek en hebben ongeveer dezelfde verhoudingen als die van het origineel. De onderkant van de poten heb ik iets breder gemaakt omdat dat er beter uitzag met underlayment als materiaal. Ook zijn ze zo iets steviger.

Ik wilde een zo eenvoudig mogelijke uitstraling, maar de jaren-zestig stijl moest wel zichtbaar blijven. Er zijn geen schroeven gebruikt, alleen lijm en deuvels. En ook geen getande of zwaluwstaart-verbindingen op de hoeken, want dan zou het er weer te ‘fancy’ uitzien (misschien een volgende keer).

De opstaande rand is niet alleen bedoeld om te voorkomen dat de tv er aan de achterkant af valt, maar ook om snoeren weg te werken. De rand is net hoog genoeg zodat je de snoeren die naar beneden lopen niet ziet als je onder de tv door kijkt.

Ook ben ik op een aantal punten afgeweken van de originele stijl. Zo kun je aan de voorkant de hele poot zien. Als ik ’m áchter de lijst had gezet zou-ie te kort lijken. Dit oogt lichter en eleganter.

Op deze foto zijn de snoeren nog te zien die naar binnen lopen. Maar normaal zit je niet zo laag dat je dit ziet. Bovendien komt er bovenin nog een lade voor de afstandbediening en ander los spul.

De achterkant is hardboard van een oude boekenkast. In het midden boven en onder zitten halfronde uitsparingen voor de snoeren. Zo hoeven er geen stekkers te worden losgemaakt om de achterplaat te kunnen verwijderen. De plaat wordt op z’n plaats gehouden door smalle latjes aan de binnenkant die een richel vormen waar de plaat in valt.

Het maken van de kast ging relatief snel. Maar het was ook een manier om de 3D-software (Sketch Up) beter te leren kennen. Dat duurde ietsje langer…

Tevreden met het eindresultaat!