Illustratie geschikt voor een ebook in ‘donkere modus’

Voor het boek De Perfecte mokka-espresso van Bert Boschman heb ik een aantal illustraties (+ een omslagontwerp) gemaakt. De illustraties zijn technisch van aard: het betreft doorsnedes van twee verschillende mokkapotjes in verschillende stadia van het koffiezetten. Voor het eerst heb ik gewerkt met Affinity Designer, software die enigszins vergelijkbaar is met Adobe Illustrator (maar dan een stuk betaalbaarder).

Ik had de illustraties volgens specificaties eerst als jpg opgeleverd, mét een witte achtergrond. Een groot nadeel daarvan – vind ik – is de weergave in ‘nachtmodus’. Zelf lees ik soms ebooks op m’n iPad en gebruik dan vaak de nachtmodus (in iBooks). Maar ik ergerde me daarbij al langer aan het feit dat veel uitgeverijen hun afbeeldingen daar niet op hebben aangepast. Soms kan het misschien niet anders, maar fijn is het niet om in het (relatieve) donker een ‘bladzijde om te slaan’ en geconfronteerd te worden met een afbeelding die fel in je gezicht schijnt.

Photograph by krossbow (via Flickr)

Apps als Instapaper ‘dimmen’ de afbeeldingen wanneer je in nachtmodus een artikel leest, wat ik bijzonder doordacht en sympathiek vind. Pas wanneer je op een afbeelding tikt, licht deze op.

Voor dit ebook wilde ik toch liever transparante afbeeldingen gebruiken zodat het witte schijnsel door een zwarte (of donkergrijze) achtergrond in ieder geval minimaal zou zijn. Maar daarvoor kon ik in Affinity Designer niet gewoon de background layer uitzetten en de afbeelding exporteren als transparante png.

De omlijning van de tekening is namelijk zwart. Deze zou dus wegvallen tegen een zwarte achtergrond, zodat je alleen de
‘inhoud’ van de tekening zou zien.

Illustratie met zwarte omlijning tegen een zwarte achtergrond

Dus heb ik om iedere illustratie (acht in totaal) een witte omtrek gelegd. Probleem opgelost!

Illustratie met een witte omlijning toont goed tegen een donkere achtergrond

Bij gewone foto’s kun je de achtergrond niet verwijderen, dus die zijn ongewijzigd (qua omvang uiteraard wel geoptimaliseerd) in het boek terechtgekomen. Maar de ‘productfoto’ is een aparte categorie die vaak wel geschikt gemaakt kan worden voor de ‘nachtmodus’. Productfoto’s zijn eenvoudig te isoleren van hun achtergrond omdat deze meestal objecten tonen tegen een witte achtergrond. Deze is redelijk eenvoudig te verwijderen (tenzij er sprake is van een zware slagschaduw).

Productfoto’s, ontdaan van hun witte achtergrond